Bernt Schneiders

“Omdat we met een zak met geld komen, worden we overal met open armen ontvangen.” Bernt zegt het lachend, maar neemt zijn werk uiterst serieus. Sinds 3,5 jaar is hij directeur van VSBfonds. “Ik werd voor die functie benaderd door een prestigieuze headhunter. Mijn eerste reactie was, dat is toch helemaal niets voor mij! Ik was op dat moment al 22 jaar burgemeester, 10 jaar in Haarlem en daarvoor in Heemskerk en Landsmeer. Toch ben ik gaan praten en eigenlijk was ik meteen verkocht.”

zonde van de tijd

“Het fonds maatschappelijk relevanter maken, dat was mijn opdracht. Aansluiting bij de samenleving zoeken, sociale cohesie bevorderen. VSBfonds was een soort departement van donaties geworden. Via de website kwamen er jaarlijks zo'n 3.500 aanvragen binnen. Die dossiers werden allemaal behandeld en ruim de helft werd vervolgens afgewezen. Dat is natuurlijk zonde van de tijd. Nu is het veel duidelijker voor wie we er zijn én we bedenken zelf projecten.”

donatie aan de samenleving

“City Boost bijvoorbeeld, dat hebben we zelf bedacht. Een donatie van een miljoen, verdeeld over drie jaar. Daarmee zijn we onlangs gestart in Heerlen. Het is een donatie aan de samenleving, niet aan de gemeente. We hebben inwoners gevraagd met ideeën te komen die de sociale samenhang in de stad kunnen versterken. De reacties hebben we in kaart gebracht en de komende drie jaar gaan we een aantal van die ideeën samen met de inwoners van Heerlen ten uitvoer brengen.”

met de poten in de klei

“Een experiment. Als het succesvol blijkt, starten we over anderhalf jaar in een volgende stad. We staan echt met de poten in de klei, ook met kleinere projecten. We hebben Nederland opgedeeld in regio's en iedere regio heeft twee adviseurs, die houden spreekuren en zijn dagelijks op pad namens ons fonds. Dat directe, daar word ik wel heel blij van. Als burgemeester was ik constant aan het vergaderen, overleggen en afstemmen. Hier praat ik met creatieve mensen die vooruit willen, daar hebben we ook de ruimte voor.”

een 'losser' mens

“Erg inspirerend, ik ben er een 'losser' mens door geworden. Laatst zag ik een vacature voor een burgemeester. Nee pap, riepen mijn kinderen in koor. Als burgemeester ben je 24/7 in functie, hier ben ik 3 á 4 dagen per week en daarnaast heb ik tijd voor andere dingen. Voorzitter van Voedselbank Haarlem en van Bevrijdingspop bijvoorbeeld. Mooi om mee bezig te zijn, dat wordt door VSBfonds ook gestimuleerd. Burgemeester? Misschien waarnemend. Ik doe niet aan carrièreplanning, daar ben ik mee gestopt.”