Ben Knelange

“Hé, even kijken hoor.” Zijn hand en ogen gaan naar de menukaart, een stijlvol mapje van kurk. Op de voorkant een chromen plaatje, met daarop gedrukt de naam van het restaurant. “Mooi. Dat doe ik ook, menukaarten maken.” Ben is zijn grafische carrière in '89 begonnen. In Haarlem bij de Nefli, als hulpkracht. De reprofotograaf werd ziek en Ben nam zijn werk over. Tijdelijk, want zijn aandacht ging naar het commerciele. Op aanraden van zijn vader. “Dan heb je altijd werk” adviseerde hij Ben met ervaring en senioriteit.

Voor zijn klanten en zichzelf gekozen

Ben heeft het advies van zijn vader gevolgd, maar leeft in een andere tijd. Door internet en digitalisering is er van de toen zo succesvolle grafische industrie weinig meer over. De carrière van Ben volgde dat pad. Hij werkte in de afgelopen dertig jaar met hart en ziel voor een aantal grafische bedrijven, maar kwam steeds als verliezer uit het gevecht. Tot vorig jaar, toen heeft hij voor zijn klanten en zichzelf gekozen.

Ik ben aan niemand gebonden

“De grafische bedrijven die er nog zijn hebben zich gespecialiseerd. Maar bij wie ben je aan het juiste adres, waar krijg je waar voor je geld?” In dat gat is Ben gedoken. Sinds begin dit jaar werkt hij als onafhankelijk drukwerkspecialist en gaat hij voor zijn klanten op zoek naar de beste deal. Met kantoor aan huis, dicht bij zijn gezin in Edam. “Dat gaat hartstikke goed. Ik ben aan niemand gebonden, heb geen vaste leveranciers. Ik kijk naar wat het beste is voor mijn klant en dat wordt gewaardeerd.”

Misschien is het een opstap naar meer...

Het is hard werken. Vanochtend werd Ben gebeld door een nieuwe klant, of hij twee flyers kon laten drukken, 500 exemplaren in totaal. “Daar verdien ik amper iets aan, het telefoongesprek kost waarschijnlijk meer. Toch laat ik zo'n opdracht niet lopen, misschien is het een opstap naar meer...” Ben netwerkt er op los, op zoek naar klanten voor wie hij van betekenis kan zijn. Met succes, hij zit op de omzet die hij voor z'n eerste jaar had geprognotiseerd en zijn werk wordt gewaardeerd.

Voor mijn klant duizenden euro's bespaard

“Laatst heb ik parkeerschijven laten drukken en voor mijn klant duizenden euro's bespaard, dat geeft me de energie om door te gaan.” Het gaat lekker, maar Ben is nog lang niet waar hij wil zijn. De ontwikkelingen in de grafische wereld staan niet stil, dat volgt hij op de voet. En hij denkt na over de toekomst, mensen aannemen of toch alleen...