Artie Ramsodit

“Ik ben geen supersoftie. Ik kijk met een zakelijke resultaatgerichtheid naar samenlevingsvraagstukken, omdat ik vind dat je iedere euro belastinggeld goed moet gebruiken.” Artie studeerde internationaal recht, bestuurskunde en van 2006 tot 2014 menswetenschappen aan de School of Humanities and Digital Sciences in Tilburg. Ze was tot 2017 raadslid in Haarlem en nu is Artie zelfstandig ondernemer, kandidaat voor de Eerste Kamer én lid van een aantal raden van toezicht en besturen in de publieke sector.

verkleinen van de mismatch

“Ik beweeg me tussen de leefwereld en de systeemwereld, verbind ze aan elkaar en kan met beide meepraten. Erg interessant.” De samenleving verbeteren, dat is haar hogere doel. Vanuit haar bedrijf, CitySolutions, doet Artie hetzelfde op een kleinere schaal. “Ik ben tijdens een sabbatical in India in contact gekomen met Fields of View, met hen werk ik nog steeds nauw samen. Hier in Nederland werken we aan het verkleinen van de mismatch tussen mensen en (overheids)organisaties.”

dichter bij elkaar

“In het Rozenprieel bijvoorbeeld werkten we aan de mismatch tussen bewoners en lokale overheden. Hoe krijg je die partijen dichter bij elkaar? We doen dat d.m.v. actieleren. In de kern komt het erop neer dat mensen kennismaken, begrip krijgen voor elkaars argumenten en vervolgens samen oplossingen bedenken. Daar hebben we een methode voor ontwikkeld, een hulpmiddel. Wat CitySolutions doet is onderzoeken en het proces begeleiden. Doelgericht op zoek naar oplossingen, met elkaar.”

puntje van haar stoel

“Het is zeker geen ritueel dansje!” Artie zegt het met nadruk. “Je hoort het politici vaak zeggen, we hebben de bewoners gesproken. Wij faciliteren dat, brengen partijen met elkaar in gesprek.” Inmiddels is Artie naar het puntje van haar stoel geschoven. Ze praat bevlogen, gebruikt haar handen en ogen om haar woorden te versterken. “We moeten het samen doen! Daar steek ik graag mijn energie in. Zo ben ik nu samen met internetbureau UncInc betrokken bij een startup vanuit de Universiteit van Amsterdam.”

de samenleving verbeteren

“We onderzoeken de mogelijkheden om wat CitySolutions doet naar een digitaal platform te vertalen. Social media benutten, vragen stellen en gesprekken op gang brengen. Spannend! Het bereik is groter en misschien voelen mensen zich online veiliger om wat zij vinden en denken te delen... Geweldig om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Ik heb altijd op intuïtie mijn keuzes gemaakt. Economische zaken, een reis naar China, studies, raadslid in Haarlem, een sabbatical naar India. Het heeft me gebracht waar ik nu ben. Ambities? Nog meer doen om de samenleving te verbeteren.”