Anton Pauw

“De andere sollicitanten? Ja, die zijn ook goed terechtgekomen.” Anton zegt het met een trotse lach op zijn gezicht. De gemeente Haarlem zocht 27 jaar geleden een nieuwe organist, voor het Christian Müller-orgel in de Grote- of St. Bavokerk. Anton solliciteerde, mocht auditie doen en werd aangenomen. "Een baan met aanzien, nog steeds." Bezoekers uit de hele wereld komen naar Haarlem om het orgel te bewonderen. Anton leidt ze rond en vertelt. “Alleen in Engels en Duits.”

Iedere dinsdagavond

“Andere talen spreek ik wel, maar niet voldoende om alles goed uit te kunnen leggen.” Daarnaast organiseert Anton de stadsconcerten, samen met de Philharmonie. “Iedere dinsdagavond, van mei tot oktober. De gastorganisten komen dan een of twee dagen eerder naar Haarlem, om te oefenen. Dat zijn collega's, erg leuk!" De dinsdagavondconcerten zijn een traditie, sinds het orgel in 1738 werd opgeleverd. Niet met gastorganisten, toen had je één organist, Henricus Radeker.

Drie volwassen mannen

"Die speelde altijd op vaste tijden, ook 's winters als het heel koud was. Bijzonder, want in die tijd kon je het orgel niet bespelen zonder de hulp van orgeltrappers.” Hoog in de kerk - in wat Anton de machinekamer noemt - zijn de balgen én de pedalen voor de orgeltrappers nog zichtbaar, het geheel ziet eruit als een middeleeuws fitnessapparaat. “Hier stonden drie volwassen mannen op de pedalen als het orgel werd bespeeld. Niet meer in gebruik, nu wordt de lucht door een elektrische motor in het orgel geblazen.”

Een imposant geluid!

Terug bij het orgel neemt Anton plaats op het bankje, speelt en laat, van links naar rechts over het bankje schuivend, zien - en horen - hoe het orgel en de registers samenwerken. Een imposant geluid! Het orgel is eigendom van de gemeente Haarlem en Anton is 25 uur per week in dienst van de afdeling ECDW. “Ik ben een buitenbeentje, maar toch is het fijn om collega's te hebben en ergens bij te horen.”

Tijdens de kerstborrel

Zijn werk bestaat uit meer dan rondleiden, concerten organiseren en spelen. “Het orgel wordt regelmatig verhuurd. Aan mensen die een Cd op willen nemen, het conservatorium van Amsterdam, enz. Dan verdienen we de kosten nog een klein beetje terug.” In de winter heeft Anton meer ruimte om zelf op 'zijn orgel' te spelen. Daarnaast is hij dirigent van het kerstkoor van de gemeente. “We zingen met zo'n twintig collega's tijdens de kerstborrel. Dat begon als een lolletje en inmiddels begint het een traditie te worden.