Anita van Loon

“We gaan nooit meer dan 900 uitvaarten per jaar doen, dat staat ook in de visie.” Anita is sinds september 2019 directeur van uitvaartstichting Hilversum. Na bijna 10 jaar Yarden nam ze afscheid van de uitvaartbranche en ging op zoek naar het antwoord op de vraag, wat wil ik nog in mijn leven... Weer aan het werk als trainer/coach of in een andere branche aan de slag als leidinggevende... “Toen zag ik via een headhunter deze baan.”

in de vorm van tranen

“Ik was meteen om. Deze functie is niet te vergelijken met mijn baan bij Yarden. Daar lag de nadruk meer op targets halen, scoren! Dat is hier ook onderdeel van mijn opdracht, maar er is meer ruimte voor het menselijke en het onderhouden van wat mooi is. De begraafplaats Zuiderhof plus het crematorium en de Noorderbegraafplaats zijn ontworpen door Dudok. Bosdrift is romantischer. Het gebouw is ontworpen door gemeentearchitect Andriessen en de begraafplaats door landschapsarchitect Springer, in de vorm van tranen.”

manusjes van alles

Anita heeft het antwoord op haar vraag duidelijk gevonden. “Het voelt als een eigen bedrijfje. Ik heb een team van 18 enthousiaste mensen, eigenlijk zijn we allemaal manusjes van alles. We doen samen wat nodig is - en een beetje meer - om nabestaanden en uitvaartverzorgers zich welkom te laten voelen. Laatst was een oude dame op zoek naar het graf van haar man. Ze kon het niet meer vinden, Waarschijnlijk wat vergeetachtig.”

drie dankbare zoenen

“Mijn collega Ron in zijn groene overall heeft haar er toen naartoe gebracht. Hij kreeg drie dankbare zoenen op zijn wangen toen ze later weer wegging. Als ik dat zie, dan weet ik dat ik de goede keuze heb gemaakt. Mijn collega's werken hier vanuit eenzelfde betrokkenheid. Ze vinden het fijn om hier te zijn, het is hun leven. Laatst hoorde ik de mannen van het groen praten over de voorjaarsbeplanting. Wat is nog goed en wat gaan we kopen?”

snoeien of beplanten

“We hebben een beperkt budget, daar moeten we het mee doen. Maar kijk naar buiten, het ligt er toch geweldig bij!” Ik ben hier minimaal drie dagen per week, van 's ochtends zeven tot 's avonds zeven. De afstand van Zeeland naar Hilversum en terug is behoorlijk, maar de tussenliggende dagen ben ik thuis in Zeeland aan 't werk of lekker bezig in de tuin. En handig, vragen over snoeien of beplanten kan ik aan mijn collega's stellen. Ja, ik ben gelukkig.”