Anike van der Ham

Ik voel maar één steen zegt de vrouw. Anike pakt haar hand en legt hem op een stapeltje van vier. Sjoelstenen om precies te zijn. Even later vliegen ze door de bak. De vrouw in kwestie is vierennegentig en vrijwel blind, maar sjoelen doet ze nog met veel plezier. Iedere maandagochtend komt ze naar buurtcentrum De Tulp, hartje Rozenprieel. Daar organiseert Anike de Buurtkamer, voor ouderen uit de buurt. Sjoelen, rummikuppen en ontmoeten.

Kijk maar om je heen

Anike is activiteitenbegeleider bij Haarlem Effect. Ze begeleidt groepen. Hier bij De Tulp, bij wijkcentrum de Fjord in Haarlem-Noord, soms 't Trionk en op vrijdagavond bij wijkcentrum Binnensteeds. “Ouderen blijven langer zelfstandig wonen en vereenzamen. Kijk maar om je heen. Die mensen  nodigen we uit voor de Buurtkamer en andere activiteiten. Zo leren ze elkaar kennen. Erg leuk.” Vrijdagavond is voor Anike het hoogtepunt van de week. Eerst eten met de vrijwilligers - koken doen ze omstebeurt - en dan de Soos.

Zonder hen kan ik niet

Een gezellige avond voor volwassenen, senioren en mensen met een beperking. Voor iedereen die het leuk vindt om er op vrijdagavond even uit te zijn, maar niet zo snel naar een café gaat. “Met de vrijwilligers heb ik een hechte band. Zonder hen kan ik niet. Ik ben zelf ook als vrijwilliger bij Haarlem Effect begonnen en nu is mensen helpen mijn werk, fantastisch toch?!” Als puber ging Anike naar de MTS. “De techniek leek me leuk, maar ik had geen talent. Na het eerste jaar kreeg ik het advies om een andere richting te kiezen." Ze ging werken en werd jong moeder.

Er zat een balie tussen 

Rond haar 27ste is Anike gestart met een MBO studie tot activiteitenbegeleider en na het behalen van haar diploma is ze gaan werken bij de Hartekamp Groep. “Leuk, maar mensen met een verstandelijke beperking begeleiden is zowel fysiek als mentaal zwaar." Na een paar jaar was het genoeg geweest. Anike heeft toen via een detacheringsbureau gewerkt. Bij gemeentes in de regio, op de afdeling burgerzaken. “Ook met mensen, maar er zat een balie tussen” zegt ze met een lach.

Cambodja en Thailand 

Nu, bij Haarlem effect, heeft ze weer een vaste baan. “Voor twintig uur per week, maar in werkelijkheid veel meer.” Geen probleem, ze doet het met plezier! Per augustus gaat Anike een jaar met onbetaald verlof, dan gaat ze met haar vriend vrijwilligerswerk doen in Cambodja en Thailand. “Maar ik kom zeker terug! Naar Nederland én naar Haarlem Effect.”