Andre Hoenderdos

“Laatst werd ik gebeld door een ondernemer, al tientallen jaren onze klant. Hij wilde zijn bedrijf verkopen en vroeg om belastingadvies. Graag, want zijn bedrijf was verkoopklaar zonder dat hij het wist. Dat is het mooie van ons vak, meekijken en vooruit denken. Natuurlijk, ik had 't hem al vaker verteld, maar nu werd het actueel.” Andre is partner bij BDO Accountants en brengt ruim 30 jaar ervaring met zich mee.

Na vier jaar was het genoeg

Na vijf atheneum hield Andre school voor gezien en ging werken. Bij een poelier, tot dat moment zijn zaterdagbaan. Dat heeft hij vier jaar gedaan. “Leuk, maar het werd voorspelbaar. Ik wist precies wat onze vaste klanten gingen bestellen, legde het zelfs al voor ze klaar.” Na vier jaar was het genoeg. Andre kan het moment nog exact omschrijven, een mooi verhaal. Hij nam ontslag en ging op zoek naar een andere baan.

Kennis als bagage 

Hij begon als assistent accountant bij Walgemoed/BDO en wilde meer. “Overdag werken en 's avonds studeren. Ik zie mijn jonge collega's nu hetzelfde doen en weet hoe pittig het is.” Terugkijkend was het de moeite meer dan waard. Andre volgde eerst de opleiding tot AA Accountant en deed de opleiding tot Belastingaccountant er nog 'eventjes' achteraan. Met die kennis als bagage is Andre doorgegroeid tot Partner Accountancy en Bedrijfsadvies bij BDO.

Te onrustig en te speels 

“De oplossing die wij voor een ondernemer hebben bedacht begrijpelijk uitleggen, dat vind ik een mooi onderdeel van mijn vak.” Zijn vrouw en twee van zijn drie kinderen werken in het onderwijs. “Mijn vrouw geeft les op de basisschool. Ik kom weleens bij haar in de klas, maar zorg dat ik dan weer snel weg ben. Niets voor mij, te onrustig en te speels. Dat is het leuke van werken met ondernemers, ze zijn altijd bij de les en zeer doelgericht.”

Aardappels en biefstuk 

En de poeliersvakdiploma? Die kennis gebruikt Andre thuis. “Ik ben een Bourgondiër, kan echt genieten van lekker eten en een goed glas wijn. Koken vind ik wel leuk. Soms in het weekend, de andere dagen ben ik te laat thuis. Van mijn kinderen moet ik de aardappels en biefstuk bakken, lekker bruin. Of voor mijzelf een pannetje mosselen!” Andre strijkt met een tevreden lach over zijn buik. “Hardlopen en met vrienden tennissen houden me gelukkig op gewicht. In juni de Haarlemse Grachtenloop, daar kijk ik nu al naar uit. Werken bij BDO is leuk, maar ik geniet ook van mijn vrije tijd.”