Abdenacer Salamani

“Dat is de magie van de sport, mensen gaan hier bijna altijd vrolijk weg.” Abdenacer Salamani, zijn naam klinkt als uit een sprookjesboek geslopen. In werkelijkheid is hij instructeur bij sportcentrum de Hagedis. In dienst van EcoSol, onderdeel van Haarlem Effect. “Nu zo'n elf jaar met veel plezier.” Algerije, daar komt hij oorspronkelijk vandaan. “Ik heb sportwetenschappen gestudeerd en wilde professioneel bokser worden. Maar helaas, met 57 kilo was ik een vedergewicht. Daar hebben ze er in Algerije heel veel van...”

Hoe kan ik ze helpen

Abdenacer vertelt het met een lach op zijn gezicht. Nu, als instructeur bij sportcentrum de Hagedis, heeft hij nog dagelijks voordeel van wat hij toen in Algerije heeft geleerd. “Als mensen hier binnenkomen kijk ik naar hun lichaamsbouw én ik luister naar hun verhaal. Welke sport past bij hen, hoe kan ik ze helpen?” Sportcentrum de Hagedis is een succes. Deelnemers van EcoSol worden vanuit de verschillende locaties doorverwezen, buurtbewoners zijn van harte welkom en Haarlem Effect doet de rest.

Instructeur én begeleider

“Ze zorgen voor continuïteit en verwijzen door. Voorheen waren de Hagedis en EcoSol onderdeel van Combiwel. Onder de paraplu van Haarlem Effect hebben we een bredere sociale functie gekregen, in Haarlem én in de buurt. De Hagedis is niet zoals andere sportscholen. Ik ben instructeur én begeleider, dat geldt ook voor mijn collega's. Als mensen in de put zitten, proberen we ze er weer uit te tillen. Veel praten, luisteren én stimuleren.” Om daar beter in te worden heeft Abdenacer cursussen en opleidingen gevolgd, ook dat wordt door Haarlem Effect gefaciliteerd.

Ik kan met iedereen praten

Abdenacer voelt zich bij de Hagedis helemaal op zijn plek. “Mijn studie in Algerije helpt me nog dagelijks en ik spreek meerdere talen. Arabisch, Frans, Turks, Engels, Duits. Niet allemaal vloeiend, maar ik kan met iedereen praten. Ook met statushouders die via Haarlem Effect naar de Hagedis komen. “Om te sporten én we halen ze uit hun isolement, dat geldt trouwens ook voor de ouderen uit de buurt.”

Alleen in het weekend

“Dat zorgt voor een gemengd gezelschap en juist dat is wat sportcentrum de Hagedis zo bijzonder maakt. We houden rekening met elkaar.” Sinds september vorig jaar is Abdenacer namens Haarlem Effect betrokken bij het verder ontwikkelen van de Fit-inn, een sportcentrum op het terrein van GGZinGeest, in Bennebroek. “Alleen in het weekend. Voor cliënten én voor mensen uit de buurt. We doen hetzelfde als bij sportcentrum de Hagedis. Erg leuk om mijn kennis en ervaring op zo'n manier te kunnen delen.”