Aat Maarleveld

29-06-2020

“Het mooie van mijn vak? Dat je thuiskomt met de zekerheid dat je mensen hebt geholpen voor wie die hulp noodzakelijk is geweest.” Aat is wijkverpleegkundige bij Zorgbalans, in Haarlem-Noord. Tot 1 juli, dan gaat hij met pensioen. “Moeilijk? Nee, ik heb genoeg te doen. Schaatsen, wielrennen, bergwandelen, mijn vrouw en kinderen, mantelzorg voor mijn ouders. En de techniek, dat ben ik altijd blijven volgen.” Met dat laatste is Aat groot geworden.

de duale vorm

“In mijn jonge jaren heb ik de hts-elektrotechniek gedaan, in dat vakgebied heb ik 23 jaar gewerkt. De laatste 10 jaar computerchips ontwikkelen, eerst voor AT&T en later voor Lucent. Veel stress, alles doen om te voorkomen dat de Japanners eerder zouden zijn. Rond mijn 48ste ging het slecht in die industrie. Massaontslagen en geen baan te vinden. Toen ben ik geswitcht naar de zorg. Hbo-verpleegkunde, de duale vorm. Vier jaar, in dienst van het VU.”

mijn afstudeerscriptie

“In die periode heb ik binnen het VU op zeven afdelingen gewerkt en stage gelopen, in de psychiatrie en de thuiszorg. Ontzettend veel geleerd. Over het menselijk lichaam, ziektebeelden en hoe je daar mee omgaat. In de psychiatrie bijvoorbeeld” - Aat vertelt het lachend - “vroeg ik aan mijn eerste patiënt wat hij vroeger leuk vond. Vissen? Dan gaan we dat doen! Maar zo werkt het natuurlijk niet. Mijn afstudeerscriptie heb ik geschreven over de thuiszorg en daar ben ik gebleven: 13 jaar, bij Zorgbalans.

dit werk pakt je

Wijkzorg, buurtteam Spaarne Midden met Schoterweg 45 als thuisbasis. “Een zelfsturend team van 14 collega's. De dag begint met koffie en overleg. Daarna gaan we de wijk in, van huiskamer naar huiskamer. Veel mensen met dementie, botbreuken, wondverzorging, stoma's en katheters wisselen, wassen, aankleden. En observeren, goed kijken of er niet meer aan de hand is. Rond half twee ben ik terug. Nog even rapporteren, huisartsen bellen en dan naar huis. Dit werk pakt je. Op je vrije dag denk je toch hoe zou het nu gaan met de mensen waar ik gisteren ben geweest...”

bergwandelen

Aat vertelt met zichtbaar enthousiasme. Precies op dat moment loopt zijn collega Tineke binnen. Even later is ze weer weg, naar een cliënt die zorg nodig heeft. “Ja, ik ga het werk en mijn collega's missen. Ik heb de intentie om nog regelmatig langs te komen. Maar eerst ga ik drie weken bergwandelen met mijn vrouw. Heerlijk. En wielrennen, dat ga ik ook weer oppakken. Lekker door de duinen. Ik ben door corona 10 kilo aangekomen, dat moet er natuurlijk wel weer af!”